Yoga op vakantie
Blog,  Yoga & Mindfulness

Tips voor yoga tijdens jouw vakantie

Als je denkt aan vakantie, dan denk je aan zen again. Maar ja, hoe doe je dat yoga tijdens je vakantie? Want tja, die franse yogalerares op de camping versta je niet en is net buiten je comfortzone. In dit artikel geef ik je tips hoe je op vakantie ook dagelijks yoga en meditatie kunt blijven doen.

Tip 1: Neem je eigen spullen mee
Het klinkt heel simpel, maar: neem je eigen matje/handdoek mee waar jij je comfortabel op voelt om zelf yoga te gaan doen. Neem daarnaast ook een yoga-outfit mee, zodat je het in ieder geval bij je hebt. Je kunt dan in ieder geval iets doen, ook al is het maar 1 keer.

Tip 2: Your perfect yogaspot
Zoek een plek waar jij je fijn voelt om yoga te doen. Dit kan in je appartementje zijn, voor je tent, in de fitnessruimte van je hotel, op het strand, een stukje wandelen vanaf je verblijfplaats.. Het moet een plek zijn waar jij je durft over te geven aan het moment en aan de houdingen. Dit verschilt van persoon tot persoon. En hier kun je bij het boeken al rekening mee houden.
Ik geef zelf de voorkeur aan een balkon van een appartement, dan ben je toch een beetje buiten en in je eigen wereldje waar vaak niemand je kan zien.

Tip 3: Voorbereiding is het halve werk
Schrijf wat houdingen op voor je gaat beginnen. Vooral als je niet gewend bent om zelf een yogaflow te bedenken tijdens het flowen zelf, dan is het een aanrader om wat houdingen op papier te zetten. Een zonnegroet is natuurlijk altijd goed, maar probeer wat te variëren. En kijk vooral waar je lichaam behoefte aan heeft. Misschien is dit wel 10 minuten languit op je mat, in de Savasana. Laat de ademhaling je begeleiden. Bekijk dit artikel om inspiratie op te doen voor yogahoudingen.
Als je zelf een lijstje hebt gemaakt en je weet niet hoe lang je een houding moet aanhouden, dan kun je ervoor kiezen om elke houding 5 ademhalingen vast te houden en naar de volgende te gaan. Je kunt ook aanvoelen hoe lang een houding prettig is en dan doorgaan. It’s up to you!

Als je het echt moeilijk vindt om zelf een aantal oefeningen op een rijtje te zetten, bekijk dan mijn korte yogapractice op het strand.

Tip 4: Bepaal wanneer je het gaat doen
Bepaal van te voren wanneer je dit wilt gaan doen. Ik houd er van om rond 7.00 uur op te staan en dan yoga en meditatie te doen. Zo maak ik mijn lichaam wakker, terwijl de rest van de vakantiegangers nog slapen. Maar als ik ’s avonds erg onrustig ben voordat ik ga slapen, doe ik soms ook nog wel wat avondyoga.
Spreek dit met je medevakantiegangers af, zodat zij rekening met je kunnen houden. Of misschien willen ze wel met je mee doen ;-).

Tip 5: Maak het niet te moeilijk
Je hebt vakantie en de bedoeling is dat je tot rust komt. Als je niet goed weet hoe je moet mediteren aan het einde, luister dan via spotify een ochtendmeditatie. Of focus je enkel een paar minuten op je ademhaling en zet een mooie intentie voor de dag. Bijvoorbeeld: ‘Vandaag doe ik waar zin in heb en ga ik genieten van elk moment.’
Als je iets wilt skippen, doe dat dan vooral. Er is geen goed of fout voor yoga.

Tip 6: Durf te doen!
Het is jouw vakantie en soms is het dan tijd om iets nieuws te proberen. Het maakt niet uit wat anderen er van vinden dat jij dit doet. Maar jij hebt er zo jouw reden voor waarom je dit wilt doen tijdens je vakantie. Je kunt ze dit ook vertellen en uitleggen als ze hier naar vragen. En vertel ze dan ook vooral dat zij er van zullen profiteren als jij helemaal ontspannen bent tijdens je vakantie!

Laat mij weten wat je van mijn tips voor yoga tijdens je vakantie vond en of je er wat aan hebt gehad. Veel succes en geniet er van!

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *